Cepts lasis – vairāki pagatavošanas varianti

Admin 14/02/2013 2 77,285 skatījumi
Cepts lasis – vairāki pagatavošanas varianti

Cepts lasis

Cepts lasis pagatavojams ļoti dažādos un interesantos veidos. Garša un pagatavošanas veids mainās atkarībā no pievienotajām piedevām.

Cepts lasis folijā

Kā viens no vienkāršiem un baudāmiem variantiem ir folijā cepts lasis ar diļļu mērci. Lasis tiek sagriezts gabaliņos un tiek sagatavoti attiecīgi tik daudz folija gabaliņi, cik ir laša gabalu. Virpirms katru folija gabalu iesmērē ar sviestu, tad uz folija liek lasi. Lasim uzlej citrona sulu, uzber maltus melnos piparus vai citronpiparus. Lasi ietin folijā un liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos apmēram 20 minūtes. Pa to laiku pagatavo mērci, kura pasniedzama aukstā veidā kopā ar siltu lasi. Sajauc majonēzi un krējumu tā, lai 2/3 būtu majonēzes un 1/3 krējuma. Pievieno kaltētas dilles.

Otrs variants cepta laša pagatavošanai ir cepšana uz pannas. Vispirms lasim pagatavo marinādi – lasi aplej ar olīveļļu, citrona sulu, pievieno sāli un piparus un ļauj kādas pāris stundas pamarinēties. Pēc tam lasi cepj uz pannas.

Lasi folijā iespējams gatavot arī kopā ar sīpoliem. Šādi cepts lasis vislabāk garšo kopā ar rīsiem. Foliju ieziež ar sviestu, uz tā liek virsū lasi. Lasi apber ar citronpipariem un sāli. Ja lasis jau ir sālīts, tad sāli pievienot nav nepieciešams, lai ēdiens nebūtu pārsālīts. Uz laša gabaliņa uzber salmiņos sagrieztu sīpolu. Foliju aiztin ciet un liek cepties 180 grādos apmēram 18 minūtes. Pēc tam folijam augšdaļu attin vaļā un pacepj vēl kādas 5 minūtes, lai sīpoli izceptos un kļūtu kraukšķīgi. Pasniedz kopā ar rīsiem vai citām piedevām.

Vissātīgākais variants, kā pagatavot ceptu lasi jeb lasi folijā ir lasis ar kartupeļu biezeni. Foliju, protams, atkal iesmērē ar sviestu, liek virsū lasi, pārkaisa ar sāli, dillēm,koriandru un paprikas pulveri. Aiztin foliju ciet un liek cepeškrāsnī 190 grādos uz apmēram 30 minūtēm. Uz laiku nevajag paļauties, jāseko līdzi, cik labi zivs jau ir izcepusies, jo lasis mēdz būt dažāds. Jo lielāki ir laša gabaliņi, jo ilgāks laiks nepieciešams cepšanai. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, uzliek vārīties ūdeni, pieber ūdenim sāli. Kad ūdens ir uzvārījies, tajā liek nomizotus kartupeļus, izvāra. Pēc tam katliņā ielej pienu un pievieno sviesta gabalu, uzkarsē. Kartupeļus sastampā un pielej uzkarsēto pienu ar sviestu. Visu ar mikseri sakuļ, līdz masa ir mīksta, bez kunkuļiem. Kad lasis ir izcepies, pasniedz kopā ar kartupeļu biezeni, dekorē ar dillēm.

Visas receptes, kā pagatavot ceptu lasi, ir salīdzinoši vienkāršas un sātīgas, jo lasis pats par sevi ir diezgan trekns un barojošs ēdiens, bet, pagatavojot to samērīgās devās, pārēšanās nedraud un pagatavotā maltīte kļūs par sātīgām, izsmalcinātām pusdienām vai vakariņām.

Garšīgi pagatavots cepts lasis gandrīz vai dēvējams par delikatesi, vai piekritīsi?

2 komentāri »

  1. Andris Peimanis 21/03/2015 18:03 - Reply

    Uz laiku nevajag paļauties, jāseko līdzi, cik labi zivs jau ir izcepusies????
    kā to izdarīt, ja lasis follijā??? 😀

  2. Agija Jermaka 24/02/2014 02:55 - Reply

    Loti noderigs raksts …Paldies 🙂

Leave A Response »

*