Čili piparu audzēšana podiņā

Admin 18/09/2014 3 6,886 skatījumi
Čili piparu audzēšana podiņā

Ir zinātnieki un dietologi, kas uzskata, ka cilvēkiem jāēd tie produkti, ko ir iespējams izaudzēt savos klimatiskajos apstākļos – valstī, kurā dzīvo. No vienas puses tas šķiet diezgan pareizi, jo organisms pielāgojas dabai. Bet no otras puses, tas nozīmē, ka no mūsu ēdienkartes tiek izslēgti vairāki lieliski produkti. Bet ko darīt, ja tik ļoti kārojas savam ēdienam pievienot aso čili piparu, kas Latvijā brīvā dabā neaug? Ir risinājums – tos var audzēt arī podiņos uz palodzes.

Veikalos visbiežāk ir nopērkami parastie, garie čili pipari, bet tikpat garšīgi un asi ir arī ķiršu pipari (cherry pepper). Tie šādu nosaukumu ir ieguvuši, jo līdzinās ķiršiem – mazas, sarkanas bumbiņas. Šo mazo pipariņu audzēšana neprasa lielas pūles.

Čili piparu audzēšana

Čili piparu audzēšana

Iesēšana

Ir divi iespējamie varianti, lai iesētu šos mazos brīnumus: pirmais – ja mājās ir pipariņš (veikalā pirkts, uzdāvināts, pašu audzēts), tad pārgriež uz pusēm un izņem sēklas; otrs variants – pašam nopirkt sēklas, kas jau ir gatavas iesēšanai. Pirmajā variantā tikko izņemtās seklas vajadzētu divas dienas paturēt sausā, vēsā vietā. Pēc tam sēkliņas jāsaber ar melnzemi pilnā podiņā. Kad sēklas ir sabērtas, pa virsu apmēram viena centimetra biezumā jāuzber smiltis. Pēc tam kārtīgi jāsalaista ar ūdeni un jānovieto gaišā un saulainā vietā. Apmēram pēc nedēļas no zemes sāks izdīgt zaļumi. Speciālisti gan iesaka, ka šos pipariņus vajag stādīt ziemā vai agrā pavasarī, bet tie izaug tikpat labi un garšīgi, ja ir stādīti arī vasaras beigās.

cili-pipari-sarkani

Čili piparu audzēšana

Audzēšana

Lai pipariņi pilnībā nobriestu, ir vajadzīgas apmēram 70 – 80 dienas. Jāatceras, ka istabas temperatūra nedrīkst būt zemāka par 18 – 20 grādiem pēc Celsija. Ja laikapstākļi atļauj, tos droši var turēt ārā. Jālaista regulāri, bet jāuzmanās no pārmērīgas laistīšanas. Vēlams ūdeni liet traukā zem podiņa. Ja temperatūra nepārsniedz 20 grādus, tad pietiks ar laistīšanu vienu reizi nedēļā. Jāpiemin, ka pārāk augsta temperatūra arī var kaitēt pipariņa augšanai – pipariņi var izaugt ļoti mazi.

Jo sarkanāks pipars, jo asāks tas būs. Pēc tam to droši var pievienot dažādiem ēdieniem – gan salātiem, gan gaļai. Vēlams pipariņus griezt ar pārtikas cimdiem, jo citādāk visu vakaru rokas nepatīkami svils.

Lai izdodas čili piparu audzēšana!

3 komentāri »

  1. Dace 13/09/2017 09:55 - Reply

    man bieži trāpa acīs, sajūta baisa

  2. matiss jencs 24/02/2016 23:33 - Reply

    var audzet chili laukos uz palodzes kur seklas var dabut

  3. Daiga Kreicuma 06/12/2015 19:16 - Reply

    …un ne tikai rokas svils,bet likās,ka pasaules gals klāt,jo arī lūpas,āda uz rokām…labi,ka neievilku vēl acīs ar pirkstiem…būs mācība…bet zināju taču par tiem cimdiem!Tikai pēcāk atcerējos…

Leave A Response »

*