Kā pagatavot suši – sušī pagatavošana?

Admin 16/01/2013 0 8,030 skatījumi
Kā pagatavot suši – sušī pagatavošana?

Kā pagatavot suši?

Suši ir japāņu ēdiens, kas sastāv no vārītiem rīsiem ar etiķi, kas tiek pārklāti vai kuros ierullē citas sastāvdaļas, piemēram, zivi un citas jūras veltes. Ir neskaitāmi daudz veidu, kā pagatavot suši. Suši gatavošana neaizņem pārāk lielu laiku. Vislielākais laika patēriņš ir rīsu vārīšana un atdzesēšana. Vieni no gardākajiem suši Rīgā tiek pasniegti restorānā Tokyo city. Iespējams izvēlēties no diezgan plaša suši klāsta un tie tiek pasniegti vēl silti.

Suši pagatavošana

Suši pagatavošanai nepieciešams : nori (kaltētas jūras aļģu lapas); irbulīši ēšanai, speciālie suši rīsi, jūras produkti, sojas mērce, rīsu etiķis, speciāls bambusa paklājiņš( suši ruļļa satīšanai), vasabi (gaiši zaļa un asa pasta, kas atgādina mārrutkus). Pēc velēšanās arī var izmantot – balta redīsa saknes un marinētu ingveru, kas ir rozā krāsā.

  • Vispirms vajadzīgi rīsi. Var izmantot speciāli suši pagatavošanai domātos rīsus, bet es izmantoju parastos Valdo rīsus, kuri ir paciņās.
  • Rīsus uzvāra, līdz rīsi paciņās pilnībā uzbrieduši un ir mīksti, bet ne pārvārīti. Jāuzmanās, lai rīsi „nesaiet” putrā.
  • Tikmēr sagriež suši pildīšanai paredzētās sastāvdaļas. Kombinācijas var būt dažnedažādākās. Tā kā suši gatavošana ir radošs process, tad šajā brīdī var ļaut vaļu fantāzijai. Mani piedāvātie varianti ir:

1.sagriezts, svaigs gurķis un kausētais siersSušī pagatavošana

2.garneles

3.lasis, svaigs gurķis, kausētais siers.

Variēt var dažādi. Liekam iekšā to, kas pašiem garšo.

  • Rīsus izņemam no paciņām un liekam palielā bļodā. Piejaucam klāt rīsu etiķi pēc garšas, tā, lai tas ir nedaudz jūtams, bet nav par asu. Tā ir gaumes lieta.
  • Rīsus liekam uz loga atdzesēties līdz līmenim, kad  tos var viegli aiztikt ar rokām. Tas ir svarīgi, ja negrib applaucēties.
  • Kamēr dziest rīsi, apskatāmies, kā izskatās Nori lapas. Spīdīgo lapas pusi liekam uz leju. Principā, suši tīšana notiek uz bambusa paklājiņa, bet man pašai vieglāk šķiet tīt ar rokām.
  • Kad rīsi atdzisuši, ņemam ar mitrām rokām piku un izlīdzinam atstājot nelielu maliņu augšpusē. Mala ir svarīga, jo suši tiks “aizlīmēts” ciet ar tās palīdzību.
  • 1/4 no apakšas ieklājam strīpu ar pildījumu. Ļaujiet vaļu fantāzijai, bet neaizraujieties, jo par daudz pildījuma padarīs sarežģītu rullēšanu.Kā pagatavot suši
  • Rullēšanai gan jāpatrenējas, bet procesa būtība ir – rullēt. Uzmanīgi ar roku sākam rullēt no apakšējās malas, skatoties, lai pildījums nekur neaizbrauc pa malām, kad nedaudz sākts rullēt, var palīdzēt ar paklājiņu, ko izmanto lai rullītis būtu viena biezuma, vienmērīgas stingrības. Īpaši nedrīkst spiest, jo konstrukcija var izjukt. Kad rullis gatavs, to palikušo Nori maliņu saslapinām ar ūdeni un, gluži kā aploksnes malu, pielīmējam klāt, lai rullis turas kopā.
  • Tad rullīti uz neilgu laiku ieliek ledusskapī atdzesēties (kādas 15 min.)
  • Pēc tam to griež ripiņās. Vislabāk tas izdodas ar robaino maizes nazi.
  • Suši ēd ar sojas mērci un vasabi.

Lai labi garšo!

Suši veidi

Suši ir ļoti daudz dažādu paveidu. Maki ir tikai viens veids, kaut arī tas varētu būt viens no populārākajiem. Maki suši sastāv no rīsu rituļa, kas ietīts Nori ūdenszālē un kam vidū ir pildījums. Otrs populārākais suši veids ir Nigri, kas, savukārt, ir rīsu pikucis, kam pāri pārlikts kāds pildījums (parasti zivs).

Kā jau iepriekš tika minēts, suši pagatavošana ir radošs process. Tiklīdz ir skaidrs pamatprincips, kā suši tiek gatavots, var sākt radoši izpausties un pagatavot jaunus, vēl negatavotus suši veidus.

Leave A Response »

*