Kā saldēt ogas un citus pārtikas produktus

Admin 05/07/2013 0 6,980 skatījumi
Kā saldēt ogas un citus pārtikas produktus

Sasaldēšana, kā zināms, ir ļoti populārs pārtikas uzglabāšanas veids. To izmanto gan kā iespēju ziemā baudīt svaigu vasarā ievāktu ražu, gan kā veidu, kas atvieglo mūsu aizņemto ikdienu. Tā piemēram – saldēta zupa noderēs brīžos, kad nav ne laika, ne vēlmes gatavot vakariņas. Saldēt var gandrīz visu, tādēļ soli pa solim aprakstīšu ko un kā vislabāk saldēt.

Kad ogu sezona ir pašā plaukumā, ir īstais laiks, lai visas dabas veltes sagatavotu uzglabāšanai.

Tātad kā saldēt ogas:

– Jāņogas, upenes un ēršķogas pirms saldēšanas notīra- norauj kātiņus un ziedu galus. Ogām jābūt tīrām un sausām. Porciju trauciņos, nopērkami dažādos lielumos, to lielumu izvēlas individuāli,tikpat labi der maisiņi saldēšanai,  saber ogas, kārtīgi uzliek vāku, ja izmanto maisiņus-tos stingri aizsien un saldētavā iekšā.

– Tāpat saldē ķiršus, mellenes un brūklenes.

– Tādas ogas kā lācenes, avenes un zemenes liek saldēties trauciņos, lai mīkstās ogas netiktu saspiestas.

Gadījumā, kad atsaldētu ogu skābenā garša nepatīk, pirms saldēšanas ogas var apbērt ar cukuru, to ber pēc sirds patikas, jo saldāku garšu vēlamies, jo vairāk cukura jāuzber ogām.

Dārzeņi:

darzeniLai dārzeņi nezaudētu garšas un krāsas īpašības, tos pirms saldēšanas noplaucē. Nelielu dārzeņu daudzumu liek verdošā sālsūdenī,plaucē dažas minūtes un tad noskalo zem tekoša auksta ūdens, apžāvē. Saber saldēšanai paredzētajos traukos un sasaldē.

Sviesta pupiņām novelk pākšu šķiedriņu. Zirņus vislabāk iztīrīt no pākstīm un tad saldēt. Jaunos kartupeļus nomizo pirms savukārt bietes pēc plaucēšanas.

Garšaugi

Tādus kā dilles un pētersiļi, nomazgā, ja ir tāda vajadzība, nožāvē, sagriež un saber traukā. Var taisīt garšaugu mix vai saldēt atsevišķi.

Spinātus, pēc plaucēšanas, var uzglabāt veselus vai sasmalcināt, tas pats attiecināms uz nātrēm.

Ar sēnēm ir nedaudz savādāk:

Lai izvairītos no tā, ka gailenes pēc atsaldēšanas palikušas rūgtas, pirms saldēšanas tās apcep taukos, tiem var uzreiz pievienot nedaudz sāls.

Sēnes, kuras pirms lietošanas pārtikā jāvāra, arī pirms saldēšanas būtu jānovāra.

Lielās sēnes sagriež gabalos, savukārt mazās var atstāt veselas, taču pirms uzglabāšanas tās jānoplaucē vai pannā jāpasautē savā sulā. Arī sēnes var saldēt pa šķirnēm vai veidot sēņu maisījumus.

Ja nu gadījumā paredzēts ilgāku laiku atrasties ārpus mājas, taču žēl pārtiku mest ārā, ir pārtikas produkti, kurus tāpat kā dārza veltes var salikt saldētavā.

– Vakardienas zupu, kuru šodien vairs negribas ielej plastmasas traukā un ieliek saldētavā.

– Pienu vai kefīru, kurš vēl nav attaisīts arī var saldēt, tos var glabāt līdz pat 3 mēnešiem. Tāpat uzglabā arī citus piena produktus, tādus kā krējums, siers un svaigie sieri. Jāņem vērā, ka krējums būs izmantojam tikai mērcēm vai sautējumiem.

– Arī olas drīkst saldēt, tikai tās vispirms viegli jāsakuļ.

– Arī maizi un smalkmaizītes var ielikt saldētavā, tikai cieši noslēgtā iepakojumā.

Tā kā nekas nav mūžīgs, vislabāk būtu iepakojumiem uzlīmēt marķējumu ar datumu, kurā produkts saldētavā ievietots, lai zinātu derīguma termiņu.

Produktu glabāšanas ilgums saldētavā:

  • Dārzeņi- 12mēn.
  • Sēnes- 12 mēn.
  • Ogas- 12 mēn.
  • Gaļa- 12 mēn.
  • Zivis- 8 mēn.
  • Baltmaize- 6 mēn.
  • Rupjmaize- 12 mēn.
  • Smalkmaizītes- 3 mēn.
  • Kūkas, tortes- mēnesi
  • Gatavie ēdieni- 3-6 mēn. (jo treknāks ēdiens, jo īsāks uzglabāšanas termiņš)

Ja arī Tev ir kāds labs padoms kā labāk saldēt produktus, labrpāt gaidīsim idejas komentāru sadaļā.

Leave A Response »

*